”Fremtidens mangfoldige biblioteksbetjening” – rapport

Afrapportering fra temadagen ”Fremtidens mangfoldige biblioteksbetjening”
/ af
Temadagen blev afholdt fredag den 1. marts på VerdenKulturCentret i København og havde i alt 50 deltagere fra Danmark, Norge og Sverige. Oplægsholderne kom fra Danmark, USA og Argentina. Temadagen har flere gange været annonceret i Statsbibliotekets nyhedsbrev og på websiderne:
Statsbiblioteket
Altinget
Desuden har alle tidligere deltagere til konferencer og temadage afholdt af BiblioteksCenter for Integration, samt folkebibliotekerne fået tilsendt en invitation til konferencen pr mail.
Temadagen blev holdt på dansk med undtagelse af oplæggene af Octavio Kulesz og Kate Thulin, der blev holdt på engelsk. Programmet for dagen var struktureret, så formiddagen handlede om den digitale fremtid inden for publicering i udviklingslandene og eftermiddagen handlede om forskellige målgrupper. Det var traditionelle oplæg med mulighed for at spørge ind til forskellige problematikker undervejs.
Dagen blev afsluttet med en diskussion i plenum vedr. etablering af et netværk med fokus på bibliotekernes services til sproglige minoriteter og expats. Formålet med dagen var at give deltagerne inspiration til det fremadrettede arbejde med sproglige minoriteter og expat ude på bibliotekerne.
Temadagens internationale oplægsholder, som der er givet støtte til fra Kulturstyrelsen, Octavio Kulesz foredrag var baseret på Octavios rapport “Digital publishing in developing countries”, der omfatter følgende seks regioner: Latinamerika, Subsaharisk Afrika, den arabiske verden, Rusland, Indien og Kina. Rapportens hovedpointe viser, hvor forskelligt disse regioner håndtere digitaliseringsproblematikken, og hvor anderledes mange industrialiserede områder som f.eks. USA eller Europa har udviklet deres digitaliseringsstrategi.
Antallet af e-readers er i disse regioner faldende, men antallet af tablets er til gengæld stigende. Mobiltelefoner er i flere regioner som f.eks. i Afrika ikke en forældet teknologi som i mange vestlige lande, men bruges f.eks. til pengetransaktioner og læsning af romaner. Årsagen er en mangel på biblioteker og dyrere digitale enheder som f.eks. pc’ere. Bredbåndet til mobiltelefoner er i Sydafrika således også hurtigere end i USA!
I Indien har mobiltelefonerne ligeledes mange brugere. ”Low tech is good tech” og kan ifølge Octavio bruges af alle. Den indiske regering vil indenfor de næste 4-5 år udlevere 220 millioner af den indiske tablet Aakash, der kun koster brugerne 25$, hvor en iPad koster 500-600$. Desuden nævnte han, at det var vigtigere at levere indhold end digitale enheder uden indhold. Ifølge Octavio var ungdommen, mobiltelefoner og socialt netværk hovedårsagen til Det Arabiske Forår.
Vi har fået meget positive tilbagemeldinger på temadagen. En af deltagerne fra Malmø var meget begejstret for Octavio Kulesz oplæg, så han vil arbejde på at få ham til Sverige, da han mener alle svenske biblioteksansatte bør have mulighed for at høre det inspirerende oplæg. Andre har blandt andet meldt tilbage:
 
“det var en superfin dag hvor alle indlæggene var meget inspirerende og tankevækkende”

“Det var en både spennende og lærerik dag, virkelig bra opplegg”

“Super dog dag. Tak for det”
  
Som afslutning på dagen blevet behovet for netværk og temadage diskuteret i plenum. Der var enighed om, at tiden er løbet fra at afholde nationale netværk om emnet, og deltagerne var enige om at temadage passer bedre til bibliotekernes behov for sparring og videndeling.
Erfaringerne fra temadagen viser, at det var en stor succes og der også fremadrettet er behov for temadage med internationale oplægsholdere, der kan inspirer og give deltagerne ny viden.