Latest Entries

“Litteraturen finder sted”

Rapport vedr. konferencen ”Litteraturen Finder Sted ”
/ af Projektleder
Martin Campostrini, Roskilde Bibliotekerne, 17. maj 2013
martincam@roskilde.dk
Rapport fra konferencen, som foregik d. 20. marts 2013 på Godsbanen i Aarhus, og handlede om formidling af nye litteraturformer.

Konferencens program og form

Konferencens program bød på i alt 5 oplæg, der samlet havde til formål at give tilhørerne et bredt indblik i forskellige aspekter vedr. de nye litteraturformer. Den historiske baggrund – både litterært og teknologisk – blev opridset og de konkrete formidlingserfaringer høstet gennem projektet blev videregivet til tilhørerne. Bibliotekernes rolle i formidling og bevaring af de nye litteraturformer samt kriterier for evaluering af disse nye genrer blev også behandlet i særskilte oplæg. Programmet var bygget op således, at det imellem oplæggene var 3 performances, der præsenterede spændvidden i denne litteraturform. I konferencen indgik desuden en udstilling med forskellige litterære, digitale installationer, der gav publikum mulighed for selv at opleve forskellige værker.

Annoncering og formidling
Konferencen blev annonceret med program på centralbibliotek.dk og netlitteratur.dk samt udsendt via forskellige faglige og personlige netværk. KulturNyt på P1 omtalte desuden konferencen d. 19. marts 2013: http://www.dr.dk/P1/Kulturnyt/Udsendelser/2013/03/19145746.htm
Der var desuden en annonce i Perspektiv inden konferencen og efterfølgende en omtale i Danmarks Biblioteker (nr. 2, 2013).

Deltagere og oplægsholdere

Konferencen havde 99 deltagere og oplægsholdere. Der var udenlandske deltagere fra USA og udenlandske oplægsholdere fra USA (Daniel Snelson) og Frankrig (Alexandra Saemmer). Caroline Bergwall havde desværre alligevel ikke mulighed for at deltage i konferencen, men inden da havde hun personligt introduceret os til hendes udstilling, således at vi kunne tilbyde konference-deltagerne en guidet tur i udstillingen.

Deltagernes evaluering
Under konferencen blev der uddelt spørgeskemaer, som i alt 36 deltagere besvarede.
Heraf var 28 ”enige” eller ”Meget enige” i, at det overordnet var en god konference. Kun 1 var uenig. Formålet med konferencen var at give bibliotekspersonalet mere viden om området og lyst til at formidle det. 32 svarede, at de har opnået en bedre forståelse af litteraturen uden for bogen. 29 svarede, at de har fået lyst til at arbejde med den. Kun 1 svarer, at hun ikke har fået en bedre forståelse, og ingen har fået mindre lyst til at arbejde med det. Herudover er der 29, der føler sig bedre rustet til at arbejde med området og med undtagelse af 2 personer, mener alle, at bibliotekerne skal formidle litteraturen uden for bogen.
Konferencens oplægsholdere og performere roses for at inspirere og holde et højt fagligt niveau, herudover fremhæves skiftene mellem performance, teori og praksis. Kritikken lyder, at dagen var lidt for presset og niveauet indimellem for højt.

Vurdering af konferencens erfaringer
Konferencen søgte dels at udbrede kendskabet til de nye litteraturformer og give bibliotekspersonalet lyst til at formidle disse genrer. Hovedbudskabet i de forskellige oplæg var overordnet set, at disse nye genrer er litteratur på lige fod med alt andet og at bibliotekerne har en vigtig opgave med formidling af disse genrer, der ofte står udenfor det traditionelle litterære kredsløb.
Alle deltagere fik udleveret et idekatalog med formidlingsløsninger, hvori der indgik en cd-rom og usb med udvalgte værker, der kan gøres til genstand for udlån på deltagerens bibliotek.

”Fremtidens mangfoldige biblioteksbetjening” – rapport

Afrapportering fra temadagen ”Fremtidens mangfoldige biblioteksbetjening”
/ af
Temadagen blev afholdt fredag den 1. marts på VerdenKulturCentret i København og havde i alt 50 deltagere fra Danmark, Norge og Sverige. Oplægsholderne kom fra Danmark, USA og Argentina. Temadagen har flere gange været annonceret i Statsbibliotekets nyhedsbrev og på websiderne:
Statsbiblioteket
Altinget
Desuden har alle tidligere deltagere til konferencer og temadage afholdt af BiblioteksCenter for Integration, samt folkebibliotekerne fået tilsendt en invitation til konferencen pr mail.
Temadagen blev holdt på dansk med undtagelse af oplæggene af Octavio Kulesz og Kate Thulin, der blev holdt på engelsk. Programmet for dagen var struktureret, så formiddagen handlede om den digitale fremtid inden for publicering i udviklingslandene og eftermiddagen handlede om forskellige målgrupper. Det var traditionelle oplæg med mulighed for at spørge ind til forskellige problematikker undervejs.
Dagen blev afsluttet med en diskussion i plenum vedr. etablering af et netværk med fokus på bibliotekernes services til sproglige minoriteter og expats. Formålet med dagen var at give deltagerne inspiration til det fremadrettede arbejde med sproglige minoriteter og expat ude på bibliotekerne.
Temadagens internationale oplægsholder, som der er givet støtte til fra Kulturstyrelsen, Octavio Kulesz foredrag var baseret på Octavios rapport “Digital publishing in developing countries”, der omfatter følgende seks regioner: Latinamerika, Subsaharisk Afrika, den arabiske verden, Rusland, Indien og Kina. Rapportens hovedpointe viser, hvor forskelligt disse regioner håndtere digitaliseringsproblematikken, og hvor anderledes mange industrialiserede områder som f.eks. USA eller Europa har udviklet deres digitaliseringsstrategi.
Antallet af e-readers er i disse regioner faldende, men antallet af tablets er til gengæld stigende. Mobiltelefoner er i flere regioner som f.eks. i Afrika ikke en forældet teknologi som i mange vestlige lande, men bruges f.eks. til pengetransaktioner og læsning af romaner. Årsagen er en mangel på biblioteker og dyrere digitale enheder som f.eks. pc’ere. Bredbåndet til mobiltelefoner er i Sydafrika således også hurtigere end i USA!
I Indien har mobiltelefonerne ligeledes mange brugere. ”Low tech is good tech” og kan ifølge Octavio bruges af alle. Den indiske regering vil indenfor de næste 4-5 år udlevere 220 millioner af den indiske tablet Aakash, der kun koster brugerne 25$, hvor en iPad koster 500-600$. Desuden nævnte han, at det var vigtigere at levere indhold end digitale enheder uden indhold. Ifølge Octavio var ungdommen, mobiltelefoner og socialt netværk hovedårsagen til Det Arabiske Forår.
Vi har fået meget positive tilbagemeldinger på temadagen. En af deltagerne fra Malmø var meget begejstret for Octavio Kulesz oplæg, så han vil arbejde på at få ham til Sverige, da han mener alle svenske biblioteksansatte bør have mulighed for at høre det inspirerende oplæg. Andre har blandt andet meldt tilbage:
 
“det var en superfin dag hvor alle indlæggene var meget inspirerende og tankevækkende”

“Det var en både spennende og lærerik dag, virkelig bra opplegg”

“Super dog dag. Tak for det”
  
Som afslutning på dagen blevet behovet for netværk og temadage diskuteret i plenum. Der var enighed om, at tiden er løbet fra at afholde nationale netværk om emnet, og deltagerne var enige om at temadage passer bedre til bibliotekernes behov for sparring og videndeling.
Erfaringerne fra temadagen viser, at det var en stor succes og der også fremadrettet er behov for temadage med internationale oplægsholdere, der kan inspirer og give deltagerne ny viden.

Rapport: Frivillighed 2.0

/ Af Lotte Hviid Dhyrbye, Tænketanken Fremtidens Biblioteker

Frivillighed 2.0 – Hvor bevæger frivilligheden sig hen?
konference 27. november 2013 på Hørsholm Politistation

Baggrund
Der er stort fokus på frivillighed i øjeblikket og næsten hver anden dansker deltager i frivilligt arbejde. Det store fokus på frivillige i velfærdssamfundet skyldes ikke mindst, at der er fokus på en lang række samfundsmæssige gevinster som øget demokratisk deltagelse, lokal involvering og engagement, samproduktion af offentlige løsninger, større livskvalitet og livslang læring men også ud fra mere samfundsøkonomiske argumenter. Det nye frivillig-charter skal ses i lyset af denne udvikling og behov for aktiv deltagelse i samfundet og co-produktion mellem det offentlige og civilsamfund.

Men frivilligheden er også under konstant forandring og ikke mindst tales der om Frivillighed 2.0, som er en slags frivillighed efter frivilligheden. Det betyder, at en stor gruppe ”frivillige” ikke opfatter sig som frivillige – men som hjælpere, bloddonorer, projektledere osv – engagere sig på projektbasis, mikro-frivillige og mange endda som rene virtuelle frivillige.

Debatten er allerede i fuld gang i biblioteksverdenen om grænserne for frivillighed og for og i mod. Denne debat er vigtig for kompleksiteten er stor. Men vi må konstatere at de frivillige er der, vi kan forvente flere på vej og mange biblioteker oplever i dag et krav og opfordringer om at involvere (flere) frivillige, udarbejde, udvikle strategier og politiker.

Gennemførsel
Konferencen blev afholdt den 27. november 2013 på nedlagte Hørsholm Politistation på Innovationsfestivalen Afsnit I. Afsnit I er innovationsfestival, -camp og –konkurrence med en lang række innovationsaktiviteter med over 200 frivillige tilknyttet i den uge, hvor festivalen forløber. Den fysiske ramme, og det at samplacere konference med Afsnit I, gav konferencen en særlig uformel stemning (entreprenør / innovation), men også udfordringer i forhold til ikke optimale fysiske rammer (se deltagernes evaluering).

Program & dagens forløb
Formålet med konferencen var at være nysgerrig, debatskabende og målrettet mod den mest aktuelle viden om frivillighed i en kulturinstitutionel kontekst, hvad frivilligheden kan og hvilke forventninger der er til fremtiden – og derigennem sætte anslag til en vigtig debat om udviklingen af fremtidens folkebiblioteket som lokal platform og facilitator for medborgerskab, demokrati og fællesskab.

På dagen blev deltagerne præsenteret for nyest viden og tendenser nationalt og internationalt uafhængigt af biblioteksfaglig kontekst (ude-fra ind perspektiv). Folkebiblioteket blev sat ind i en bredere velfærds og kulturinstitutionel forståelsesramme gennem en række internationale og nationale frivilligfaglige oplæg, diskussion, deltagele af ikke-biblioteksfaglige deltagere og efterfølgende debat.

De fem inspirationsoplæg blev efterfølgende perspektiveret og framet i en biblioteksfaglig kontekst og deltagerne blev herefter opdelt i fire grupper med efterfølgende samtaler i grupper processet af fire opgavestillere/ordstyrer. Gruppernes samtaler og debat blev efterfølgende præsenteret og debatteret i plenum.

Temaer og oplægsholdere (se i øvrigt vedhæftede program & invitaiton):

Fremtidens Frivillighed ved Sussi Maack v. Socialt Udviklingscenter SUS (DK)
Fokus: Tendenser og indflyvning til emnet

The Virtual Volunteers and social media v. Mar Dixon, MuseomixUK (UK)
Fokus: Ledelse og motivation af virtuelle frivillige, crowdsourcing og frivillige på de sociale medier

Afsnit I: Rundvisning på Afsnit I i grupper og præsentation af udvalgte projekter.

Citizen as co-producer, Johan Vamstad, Ersta Sköndal högskola (SE)
Fokus: Forskningsperspektiv på civilsamfund og brugerinddragelse i udvikling af nye velfærdsydelser som svar på mange af velfærdsstatens udfordringer

Involvering og frivillighed, Stefan Tholstrup Schmidt & Simon Holmgaard, www.tagdel.dk (DK)
Fokus: Case – på nye måder at involverer sig på, motivation og ledelse

Frivilligledelse, Samtale mellem Lærke Hein, Karrierebar/Here and Away & Kim Gørtz, filosof, Copenhagen Coaching Center (DK)
Fokus: Frivilligledelse med casebaseret udgangspunkt i ’Right to Movement’

Afvigelse fra ansøgning:

I ansøgning var lagt op til deltagelse af tre udenlandske oplægsholdere og på dagen deltog to fra henholdsvis Sverige og England. En af de planlagte oplægsholdere sprang desværre fra og det var af tidsmæssige årsager ikke muligt at finde en international erstatning, men derimod deltagelse af Lærke Hein og Kim Gørtz.

Denne debat er vigtig, men vi skal holde det fremadrettede fokus og diskuterer hvilken platform folkebibliotekerne kan udgøre i fremtiden. Hvilken nødvendig og unik platform udgør biblioteket som facilitator for lokal involvering og aktivt medborgerskab og omvendt hvilken udviklingskraft er det aktive medborgerskab og lokal forankring i fremtidens kulturinstitutioner.

Biblioteket har rammerne, personalet og kontakten til borgerne og mulighederne for at blive omdrejningspunkt for fremtidens mødested for det aktive medborgerskab, og som samlingspunkt for det lokale foreningsliv, frivillige og aktive ikke- organiserede borgere med bibliotekspersonalet som faciltatorer.

Konferencen Frivillighed 2.0 skal ses som et undersøgende og udforskende perspektiv i denne vigtige debat og udvikling.

Deltagere
Antal deltagere: i alt 75 deltagere
Der var maksimalt plads til 75, og der måtte oprettes venteliste.
Deltagersammensætning: Ca.75 % af deltagerene havde biblioteksfaglig baggrund/arkiv (udvikling, chefer, ledere og frivilligkoordinatorer), ca. 10% med frivilligfaglig baggrund (frivilligcentre), 5 % studerende, enkelte museumsfaglige personer og 5 % andet.
Der var i alt 3 deltagere fra Sverige (Malmö)

Kommunikation & PR
Forud for konference:
Invitationer/markedsføring udsendt elektronisk til:
Tænketanken Fremtidens Biblioteker (275 modtagere)
Danmarks Biblioteksforening (750 modtagere både danske og internationale med nordisk, samtlige danske folkebiblioteker)
Afsnit I (nyhedsbreve) både national og international markedsføring
Dansk Folkeoplysnings samråd
Sammenslutningen af Lokalarkiver
Sociale Medier:
Facebook Afsnit I & Tænketanken Fremtidens Biblioteker
Linkedin: Tænketank & Afsnit I
Twitter

Under konference: Blog: http://biblioteksdebat.blogspot.dk/2013/11/institutionernes-samarbejde-med.html og Twitter: #frivillighed 2.

Opsamling & udbredelse:
Powerpoints fra oplægsholdere og opsamling af oplæg opsamlet i power point, udsendt til deltagere samt til Tænketankens nyhedsbrev og tilgængeligt på www.fremtidensbiblioteker.dk samt oplægsholderes powerpoints

Rapport Frivillighed 2013 udsendt til deltagere og tilgængeligt på www.fremtidensbiblioteker.dk

Artikel ”Frivilligheden kan medudvikle fremtidens bibliotek” udsendt til deltagere, tilgængelig på www.fremtidensbiblioteker.dk samt nyhedsbreve & linkedin

Samlet opsamling fra konference tilgængeligt på www.fremtidensbiblioteker.dk

Evaluering og perspektiver
Deltagerevaluering
Deltagerne blevet bedt om at vurdere konferencen ud fra 3 følgende spørgsmål:
1) Hvordan oplevede du konferencen ?
2) Hvad tager du med fra konferencen ?
3) Hvad giver det dig anledning til at handle på ?
Deltagernes evaluering:
1) Konferencen som helhed:
Samlet set vurdere de deltagere, der har svaret på evalueringsspørgsmål at konferencen var yderst relevant, aktuelle oplæg/viden og at de mange oplæg og debatter gav god inspiration til nye måder at tænke og handle på, foruden mulighed for at tage ved lære af konkrete projekter. Endeligt fungerende konferencen godt som netværksforum.
”Der var god timing af oplæggene og overholdelse af tider”
”De forskellige foredrag både favnede bredt og bidrog med erfaringer med frivilligt arbejde i forskellige sammenhænge og ud fra et iværksætterperspektiv, der var meget inspirerende. Det generede energi og nye måder at tænke på………..Dertil gav det god mening at bruge tid på at diskutere den nye viden i forhold til biblioteksinstitutionen”.
Flere har givet kritik af de fysiske rammer, lokalet var for småt og luften for dårlig.
”Men elendige mødefaciliteter”
Og enkelte vurderede sammenhæng til Afsnit I som uklar:
”manglede relation til projekterne rundt om på politistationen”
2) Hvad tager du med fra konferencen ?
Udover nye indsigter, viden og inspiration har flere deltagere haft særligt fokus på:

• At inddrage de frivillige i sociale medier og vigtigheden af sociale medier generelt
”vi skal hjem og prøve med de frivillige”
”Jeg har fået ”mindre berøringsangst i forhold til at bruge frivillige”
”Mere mod på at bruge twitter i bibliotekssammenhæng”

• Den nye samfundsborger som medskaber, og behovet for en institutionsstruktur, der giver rum til udvikling og nye samarbejder
” Der var især én pointe, der fik lov at bundfælde sig i løbet af dagen, og det var gentagelsen af den nye samfundsborger som medskaber”
• Voksende behov for fællesskaber og særligt mindre fællesskaber
• At tænke frivillige på helt andre måder end som ”gratis arbejdskraft” og biblioteket som central platform
” Det er nødvendigt med de frivilliges ressourcer for at løfte kulturinstitutionernes rolle som center for aktivt medborgerskab”

3) Hvad giver det dig anledning til at handle på ?
Deltagernes vurdering af konferencen vellykket som direkte anledning til konkrete handlinger på området
”En konkret ide til ny samarbejdspartner lokalt”
”I første omgang kontakt til det sociale udviklingsprojekt som skal til at køre i Lejre kommune”
”jeg vil bruge næste ledermøde til at tale om organisering af de frivillige”

Konferencens formål var at pege fremad i forhold til frivillige og tænke biblioteker/kulturinstitutioner som central platform for frivillige og det aktive medborgerskab på nye måde og med mindre fokus på de faglige diskussioner om grænser for frivillighed.

Dette lykkedes med konferencen og især de ikke-biblioteksfaglige oplæg fungerede som inspiration, læring og ude-fra ind perspektiv og folkebibliotekernes rolle blev løftet ind bredere velfærdsdebat. På konferencen blev identificeret, hvordan kulturinstitutioner i fremtiden kan interagerer med civil samfundet.

I fremtidens velfærdssamfund vil der opstå helt nye og andre former for, hvordan borgerne deltager i udviklingen af fælles institutioner herunder bibliotekerne. Det stiller store krav til ledere og medarbejdere i institutionerne til at være åbne for de nye generationer som forventer en helt anden meningsskabende værdi. På konferencen inddragede vi flere internationale erfaringer, og særligt på det digitale område – digital volunteers – er de i andre lande især UK længere fremme.

Samtidig viste det høje deltagerantal på relativ kort tilmeldingsfrist at emnet er højaktuelt og stort behov for mere viden, inspiration og videndeling fortsat dialog og debat om folkebiblioteker som central platform for fremtidens aktive medborgerskab /frivillighed og aktivt medborgser og lokal forankring som udviklingskraft i fremtidens kulturinstitutioner. Det vurderes dog at lignende konference kunne tiltrække flere deltager, hvis den blev placeret geografisk mere centralt og med længere tilmeldingsfrist.

Folkebibliotekets relevans som fremtidig central aktør på området blev accentueret af eksterne oplægsholdere og de tværfaglige debatter. Flere oplægsholdere har efterfølgende ytret stærk interesse i at være deltage i mere forpligtende udviklingssamarbejder med biblioteket som omdrejningspunkt.

Endeligt er der grobund for udvikling af et formaliseret nordisk samarbejde på området.

Anbefalinger
På baggrund af erfaringer med konferencen anbefaler Tænketanken:
1) Afholdelse af konference 2014 centralt placeret i Danmark
2) Etablering af tværfagligt netværk om bibliotekerne/kulturinstitutioner som platform for fremtidens frivillige & aktive medborgerskab
3) Etablering af nordisk samarbejde

Rapport: Next Library 16.-19 juni 2013 i Aarhus

/ af Lotte Duwe Nielsen, biblioteksudvikler og projektleder for Next Library

Tilskud på 100.000 kr. fra puljen ”tilskud og støtte til internationale bibliotekskonferencer i Danmark” var medvirkende til, at vi kunne holde deltagergebyret på 2900 DKK med nedsat gebyr på 2500 DKK ved tilmelding før 1. april 2013. Dermed fik mange danske biblioteksmedarbejdere havde mulighed for at deltage i det internationale biblioteksmøde.

Lidt fakta om Next Library 2013 i Aarhus

Deltagere og oplægsholdere
348 deltagere fra 39 lande, heraf 149 fra Danmark, 38 fra Sverige, 31 fra USA, 22 fra Norge, 18 fra Grækenland, 12 fra Tyskland, 5 fra UK og 5 fra Holland.
Desuden var følgende lande repræsenteret:
Australien, Belgien, Bhutan, Botswana, Bulgarien, Burkina Faso, Columbia, Egypten, Finland, Færøerne, Island, India, Indonesien, Italien, Kina, Kroatien, Letland, Litauen, Moldova, New Zealand, Nepal, Polen, Qatar, Rumænien, Singapore, Slovenien, Schweiz, Uganda, Ukraine, Vietnam og Østrig.
21 lande var repræsenteret blandt speakers og oplægsholdere i de interaktive sessioner.

De tre overordnede temaer for årets Next Library conference var:
”Re-imagination” –”Civic Engagement” og ”Collaborative Innovation”.
Temaerne blev afspejlet i det vidspændende program med:
• tre keynote speakers: Gerfried Stocker, Ars Electronica i Linz, Mark Jones, IDEO Chicago og Pat Lo-sinski, Columbus Metropolitan Library, Ohio, USA
• Revisit & Summary ved Jens Thorhauge
• 15 interaktive sessioner organiseret af 68 deltagere fra 20 lande; http://www.nextlibrary.net/interactivesessions2013
• Get2Gether med tech-lab, innovation Studio, projektpræsentationer og overrækkelse af innovationspriser til biblioteker i udviklingslande ved EIFL PLIP – Public Library Innovation Program
• Networking Dinner Party på Varna med levende musik og dans
• 11 postersessions http://www.nextlibrary.net/page/poster2013
• Ni site visits arrangeret i samarbejde med Københavns Biblioteker, Kulturstyrelsen, Helsingør Bibliotek, Hjørring Bibliotek, Aalborg Bibliotekerne, Lokalbibliotekerne i Aarhus, PIT Participatory Information Technology Centre ved Aarhus Universitet og Schmidt / Hammer / Larsen Architechts
• Fem biblioteksfolk Bhutan, Burkina Faso, Egypten, Nepal og Uganda med stipendier, finansieret af Bill & Melinda Gates Foundation. Der var 49 ansøgere til stipendiet; http://www.nextlibrary.net/profiles/blogs/scholarship-grantees-announced2013
• Post-un-conference day 19. Juni hvor deltagerne kunne arbejde videre på ideer fra konferencen

Konferencens faglige program blev afviklet i Musikhuset i Aarhus, mens Hovedbiblioteket i Aarhus lagde hus til Get2Gether og Post-unconference day .

Invitationer og formidling
Samtlige danske folkebiblioteker blev inviteret flere gange; via mail-advisering og ved uddeling af PR-materialer ved Kulturstyrelsens Biblioteksledermøde november 2012 og Danmarks Biblioteksforenings årsmøde marts 2013. Der var annonce i Danmarks Biblioteker og omtaler i bl.a. Perspektiv og Scandinavian Public Library Quarterly og indlæg på danske nyhedslister, f.eks. BØFA, TING og Danmarks Biblioteksforening.
Invitationer og updates blev også sendt til internationale netværk og nyhedslister, bl.a. via EBLIDA,IFLA, EIFL,Nordisk Biblioteksnetværk og Nordiske Forskningsbiblioteker.
Sociale medier som facebook, twitter, linkedin, flickr, vimeo og intragram blev også brugt.
Vi samler dokumentation om kommunikation her: http://www.nextlibrary.net/page/communication-next-library-2013

Deltager-feedback

Vi har indsamlet deltagernes feedback i flere formater; mere end 40 interviews i Chicago Public Libraries’ Innvation Studio, nogle lidt mere kreative statements i ”I went to Next Library and..” samt evalueringsskemaer, som blev udfyldt i par, se opsamling her: http://www.nextlibrary.net/page/i-went-to-next-library2013

Deltagerne var mest tilfredse med:

– videndeling, inspiration og nye ideer
– Keynote speakers
– Gode interaktive sessioner
– det internationale miljø med fagfolk fra mange forskellige lande
– mulighederne for at skabe netværk og møde nye mennesker,
– den åbne og uformelle form fik positive tilkendegivelser
– organiseringen med et stærkt hold af medarbejdere fra Aarhus og Chicago, ”the Next Library Crew” som faciliterede konferencen

Deltagernes havde forslag til ændringer:

– færre deltagere, længere konference, flere posters og flere sessioner, flere pauser, mere tid til sessioner,
– mere plads på studiebesøg – turene blev hurtigt udsolgt
– mere diversitet i valg af keynote speakers
– bedre formidling af program og indhold
– Der var også kritik af nogle tekniske ting, som ikke klappede helt af forskellige grunde.
Opsamling af evalueringsskemaerne kan ses her: http://api.ning.com/files/HHqPzGJXFwzeVHOLb3UYEJzItJnyVRyGoxAzuqqxeMayduRaeQHcnq1t3FutZgsL0PfXyLUdhmWxoixizFB6*ZX4yj0RnRDY/nextlibrary_feedback_summary.pdf

Erfaringer set fra arrangørerne

I store træk var Next Library en succes i forhold til vores mål med konferencen.
Vi har holdt internationale bibliotekskonferencer siden 2001, så der er stor erfaring i organisationen til håndtering af planlægning og afvikling. Ambitionen er at bygge videre på de gode erfaringer samtidig med at tilføje nye, overraskende elementer.
I år var det især samarbejdet med gruppen fra Chicago, som skabte fornyelse, bl.a. med interviews i Innovation Studio og IDEO’s bidrag.
Antallet af deltagere og antal lande repræsenteret var rekord i forhold til tidligere konferencer. Mange tilmeldinger kom ret sent og vi vil fremover overveje, hvordan vi tager højde for, at antal deltagere matcher rum, tekniske faciliteter, bemanding og planlægning af interaktive sessioner.
Vores erfaringer er, at den omfattende inddragelse af deltagere i organisering af bl.a. de interaktive sessioner betyder, at det ikke altid er muligt at formidle det præcise indhold i programmet før konferencen åbner, fordi de sidste brikker falder først på plads om morgenen. Men her er sikkert plads til forbedringer.

Bliv på kanalen: www.nextlibrary.net

Websiden udbygges stadig med links til præsentationer, kommentarer, interviews og billeder.
Der er pt. 422 medlemmer i det interaktive konferencesite, og vi sigter efter at udvikle på dette site for de kommende konferencer.
Chicago er vært for Next Library 23.-25. juni 2014 og vil bruge nextlibrary som konferencesite. Det betyder, at konferencesiderne om 2013 Next Library pakkes væk, men fortsat er tilgængelige.

Next Library 2013 var arrangeret af Aarhus Kommunes Biblioteker i samarbejde med partnere og sponsorer:
Hovedsponsor: DBC
Bill & Melinda Gates Foundation
Danmarks Biblioteksforening
EBLIDA – European Bureau of Library, Information and Documentation Associations
EIFL, Electronic Information for Libraries
Kulturstyrelsen / via til Tilskud og støtte til internationale bibliotekskonferencer
OCLC
Redia a/s
Inlead
PIT – Participatory Information Technology Centre, Aarhus University
Goethe Institut Dänemark
schmidt/hammer/lassen architects
Rambøll
ekz biblioteksservice
Chicago Public Library
Chicago Public Library Foundation

Next- Next
Chicago er vært ved Next Library 23. – 25 Juni 2014 og vil sikkert tilføje helt nye elementer til konferencen.
I 2015 vender Next Library tilbage til Aarhus, hvor Dokk1 giver helt nye muligheder og rammer for konfe-rencen.

”Future Publishing and Accessibility” – rapport

/Af Vibeke Rieneck, Nota, vrk@nota.nu

Konferencen ”Future Publishing and Accessibility” blev afholdt den 13.-14. juni 2013 i DGI-byen for i alt 375 deltagere fra 39 lande.
Oplægsholderne kom fra 10 forskellige lande, og der var deltagelse af repræsentanter for 15 folkebiblioteker, to universitetsbiblioteker, IVA og
Bibliotekarforbundet.
Konferencen var tilrettelagt af Nota – Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder i samarbejde med Kulturministeriet og DAISY konsortiet.
Alle folkebiblioteker blev inviteret direkte på mail og blev desuden gjort opmærksom på konferencen via et telefonopkald. Folkebiblioteker blev tilbudt at deltage til en rabatteret pris. Danmarks Biblioteker var blandt konferencens mediepartnere og skabte op til afholdelsen opmærksomhed via nyhedsbreve og hjemmeside.
Journalister fra Danmarks Biblioteker og Biblioteksforeningens blad Perspektiv deltog på konferencen med henblik på at bringe omtale i en kommende udgave af de to blade.
Det var konferencens målsætning at debattere udfordringer og muligheder ved fremtidens digitale udgivelse med specielt henblik på at belyse bibliotekernes fremtidige rolle og mulighederne for at betjene alle slags brugere på nye måder. ”Future Publishing and Accessibility” skabte bl.a. indblik i det forhold, at de fleste digitale udgivelser som udgangspunkt er tilgængelige for brugere med særlige behov fx ved hjælp af syntetisk tale eller med anden bearbejdning. Det var derfor en pointe, at konferencen implicit byggede bro mellem folkebiblioteker og specialbiblioteker.
Deltagerne erfarede, at man har fælles interesser, og at mennesker med læsevanskeligheder kan udgøre en stor gruppe af nye læsere af digitale bøger.
Konferencen gav deltagerne fra folkebiblioteker mulighed for at netværke med repræsentanter fra biblioteksbranchen fra udlandet og desuden fra resten af bogbranchen – herunder forlag, distributører, boghandlere, brugere etc.
Program
De forskellige oplæg tilbød de deltagende repræsentanter for folkebibliotekerne et indblik i bl.a. formater, standarder, copyright-spørgsmål, produktion og distribution af digitale bøger på tværs af landegrænser og i de nye muligheder for at interagere elektronisk med brugerne. Programmet omfattede keynote sessions, debatter og oplæg fordelt over tre sideløbende indholdspor med fokus på henholdsvis brugere, nye forretningsmodeller og teknologi.
Keynote Ray Kurzweil, chefingeniør i Google gav i sit oplæg udtryk for optimisme i forhold til digitaliseringen. Med udgangspunkt i den eksponentielle udvikling i computerkraft argumenterede han for en fremtidig elektronisk udvidelse af den menneskelige hjernekapacitet, og han beskrev, hvordan udviklingen af kunstig intelligens i vid udstrækning vil kunne automatisere fremstillingen af tilgængelige bøger.
Dr. Gunther Kress fra University of London beskrev i sit oplæg nogle af de problemer, der opstår, når billeder og ikke tekst bliver vores primære kilde til at danne mening og kommunikere. Dr. Kress brugte Instagram som et eksempel på dette, og han kom ind på udfordringerne ved at gøre billeder tilgængelige for mennesker med synshandicap.
Behovet for fælles standarder, både på lovgivnings- og teknikområdet var et tema, der gik igen i flere oplæg og debatter. Erik Van Rompay, præsident for Gutenberg Technology argumenterede i sit oplæg lidt polemisk for, at de manglende fælles standarder gør, at vi har fjernet os fra Gutenbergs masseproduktion, og nu i stedet har en situation, der minder om den middelalderlige situation før bogtrykkerkunsten og masseproduktionen, hvor bøger blev udarbejdet en ad gangen og til få læsere hver især.
Keynote Jimmy Wales, grundlæggeren af Wikipedia understregede, at uensartet copyrightlovgivning skaber problemer bl.a. i form af manglende gennemskuelighed for brugerne. Han illustrerede dette ved at fortælle, hvordan han måtte betale for at købe Den Store Gatsby i USA, mens hans datter frit kunne hente bogen fra en australsk hjemmeside, Denne bog er i
Australien ikke længere omfattet af ophavsret. Det blev i tilknytning til dette oplæg påpeget, at copyright-lovgivningen i dag gør det svært for biblioteker at dele digitale bøger på tværs af landegrænser, hvilket begrænser udbuddet for brugerne.
Konferencens debatter kom også ind på de forretningsmæssige aspekter af de elektroniske udgivelser, og det var en central pointe, at mennesker med læsehandicaps vil være en ny stor
bruger/kundegruppe for bibliotekerne og den øvrige bogbranche. Grundlæggeren af forlaget Bilbary, Tim Coates mente, at potentialet i den nye kundegruppe automatisk vil fremme arbejdet med at sikre tilgængelighed for digitale bøger. Stephen King, præsidenten for DAISY konsortiet var ligeledes optimistisk, men han advarede mod at læne sig tilbage og tro, at tilgængelige tekster kommer af sig selv. Han understregede betydningen af de internationale samarbejder, og han så videndeling på tvær af sektorer og brancher som en hovedvej til at sikre tilgængelighed.
Der var generel optimisme at spore på konferencen. Det blev pointeret, at alle bøger, der er udgivet de sidste tyve år, har en digital original, og at det er et fremskridt, at forlagene i dag satser på andre formater end trykt tekst. Men det blev understreget i debatten, at der stadig er brug for et stærkt fokus og aktive indsatser for at sikre tilgængelighed af alle tekster.
Konferencens oplæg og debatter gav tilsammen indblik i det forhold, at tilgængelighedsproblematikken er hverken blot teknologisk, ophavsretlig eller et spørgsmål om at stille tilgængelige materialer op som en forretningsmulighed, men derimod en problematik, der spreder sig ud over alt dette og derfor kræver en multifacetteret løsningsmodel.
Evalueringer af konferencen viste generel tilfredshed med det faglige program og med organiseringen. Muligheden for at kunne netværke på tværs af landegrænser blev vægtet højt, og
der var tilfredshed med oplæggene i de tre sideløbende indholdsspor. Respondenterne gav desuden udtryk for, at konferencen havde budt på ny viden, som de påtænker at omsætte til
praksis i deres virke.
Evalueringen at konferencen blev foretaget via et elektronisk spørgeskema med en blanding af åbne og lukkede spørgsmål.

Brugerstyret Indkøb og Fjernlån – rapport

Af Karen Bendix Larsen, FORFRA – Forum for Fjernlån, Reference og Accession, kb@science.ku.dk

Konferencen blev afholdt på Hindsgavl Slot d. 30.-31. maj 2013.
Den var arrangeret af FORFRA – Forum for Fjernlån, Reference og Accession, som er et forum under Dansk Forskningsbiblioteksforening.
Invitationer blev sendt ud til samtlige folke- og forskningsbiblioteker, ligesom der blev sendt invitationer ud norske og svenske biblioteker vis deres mailinglister. Desuden blev der også sendt invitationer ud til samtlige VIA-biblioteker. Der blev reklameret for konferencen i Dansk Forskningsbiblioteksforenings blad Revy, samt på Dansk Forskningsbiblioteksforeningshjemmeside og på FORFRA’s facebookside
Deltagere og international repræsentation
Der deltog i alt 72 i konferencen – heraf 39 fra forskningsbiblioteker, 23 fra folkebiblioteker, tre fra VIA-biblioteker, tre fra firmabiblioteker, tre fra norske biblioteker og én oplægsholder fra USA.

Konferencens program:
09.30-10.00 Ankomst og kaffe

10.00-10.15 Formanden byder velkommen

10.15-11.15 Suzanne M. Ward, Head Collection Management, Purdue University Libraries:
Erfaringer med Patron‐Driven Acquisitions.

11.15-12.00 Poul Erlandsen, Førstebibliotekar, Det Kongelige Bibliotek:
Købe, reservere, fjernlåne? KB/KUBIS erfaringer med serviceforbedringer i materialeforsyningen

12.00-13.00 Frokost

13.00-13.30 Jacob Heide Pedersen, Chef for Københavns Hovedbibliotek
E-reolen

13.30-14.15 Christine Bødtcher-Hansen, Direktør, Forlæggerforeningen:
Forlagsbranchens udspil til fjernlån af e-bøger

14.15-14.45 Inger Andersen, Bibliotekar, Vejle Bibliotek:
Brugerstyret materialeindkøb på et folkebibliotek

14.45-15.15 Kaffe

15.15-16.00 Gruppearbejde: Fjernlån af e-bøger

16.00-16.30 Plenum

17.00-18.30 Sejltur på Lillebælt

19.00-? Middag

Fredag d. 31. maj

09.00-09.45 Leif Andresen, Chefkonsulent, Kulturstyrelsen:
Om ”Nye retningslinjer for fjernlån” og kørselsordningen

09.45-10.15 Kirsten Larsen, Produktchef og ansvarlig for bibliotek.dk, DBC:
Det nye bibliotek.dk

10.15-11.00 Kaffe

11.00-11.30 Leif Andresen, Chefkonsulent, Kulturstyrelsen
Sammenhængende adgang til digitalt materiale og andre bibliotekstjenester: CULR og SAOU

11.30-12.00 Helle Brink, Akademisk medarbejder, Aalborg Universitetsbibliotek,
Fjernlån og elektroniske ressourcer.

12.00-13.00 Frokost

Konferencen blev holdt som oplæg hvor deltagerne kunne stille spørgsmål efter de enkelte oplægsholdere.
Vores hovedtaler (Suzanne M. Ward) fik en time, mens de resterende oplægsholdere hver fik en halv time
inklusive spørgsmål.
Torsdag eftermiddag havde vi gruppearbejde, hvor deltagerne fik lov til at diskutere hvordan fjernlånets
fremtid ser ud m.h.t. e-bøger. Deltagerne var glade for at kunne få lov til at sidde sammen og diskutere emnet.

Evaluering
Deltagerne har udtrykt stor tilfredshed med konferencen – specielt fik vi en del ros for Suzanne M. Ward som fortalte om Purdue Universitys erfaringer. For mange var det en øjenåbner at lade brugerne selv bestemme, hvad der skal indkøbes til bibliotekerne.
Desuden var deltagerne glade for, at vi havde inviteret et forlag til at holde oplæg – mange kender ikke forlagenes synspunkter.
Desuden havde vi arrangeret en sejltur i Lillebælt torsdag eftermiddag og den var stor succes

Det vi kunne have gjort bedre, var mere organisering af gruppearbejde. Folk havde svært ved at finde hinanden og et sted at sidde. Det lykkedes til sidst, da vejret var fint og folk kunne sidde udenfor. Det tog dog en del tid af selve gruppearbejdet.

ÆNDRING AF ANSØGNINGSFRIST – NY DATO!

2. september 2013 er nu ALLER SIDSTE CHANCE for at søge tilskud til bibliotekskonferencer og workshops i Danmark med internationale speakers.

Inspiration fra udlandet kan sætte folkebiblioteksudvikling i nyt perspektiv. Derfor kan det være en god ide at invitere en international speaker til en workshop eller temadag, når innovationsprojekter vil dele viden og læring med kollegaer fra andre folkebiblioteker.

Kulturstyrelsen har siden 2010 givet landets biblioteker muligheden for at søge tilskud til internationale bibliotekskonferencer – og NU ER DET SIDSTE CHANCE at søge tilskud til bibliotekskonferencer og workshops i Danmark med internationale speakers.

Der kan søges som tilskud til forberedelse af konferencer (løn) og honorar, rejse og ophold for internationale oplægsholdere. Intentionen er, at midlerne skal anvendes til inspiration i de danske folkebiblioteker og støtte nyskabende konferencer og eksperimenterende mødeformer.

Et konferencesekretariat, som varetages i fællesskab af København Biblioteker og Aarhus Kommunes Biblioteker, administrerer denne opgave. Konferencesekretariatet yder gerne sparring og rådgivning til ansøgere omkring udvikling af metoder til afvikling af nye typer af konferencer, workshops el.lign.

Initiativet er den del af overbygningsopgaver til folkebibliotekerne.

SIDSTE ANSØGNINGSFRIST: mandag den 2. september 2013.

Der er ca. 45.000 kr. tilbage i puljen i denne sidste ansøgningsrunde.

Vejledning til ansøgninger, forudsætninger for bevilling af tilskud, ansøgningsblanket og kontaktoplysninger m.m. kan ses på www.bibliotekskonferencer.dk

NB: Bemærk, at regnskabet skal være afleveret til sekretariatet SENEST den 31. december 2013.

På www.bibliotekskonferencer.dk er ligeledes en oversigt over de konferencer, som er bevilget tilskud til internationale temadage og konferencer samt faglige rapporter fra de tidligere konferencer.

Kontakt til sekretariatet kan ske på kontakt@bibliotekskonferencer.dk eller direkte til afdelingsleder Mads Gaml, København Biblioteker, magaml@kff.kk.dk, Tlf.: mobil 5171 4566 eller biblioteksudvikler Lotte Duwe Nielsen, Aarhus Kommunes Biblioteker, LDN@aarhus.dk, tlf.: 8940 9248 / mobil 5157 6461.

Venlig hilsen

Mads Gaml og Lotte Duwe Nielsen, 9. august 2013

1. august 2013 er ALLER SIDSTE CHANCE for at søge tilskud til bibliotekskonferencer

1. august 2013 er ALLER SIDSTE CHANCE for at søge tilskud til bibliotekskonferencer og workshops i Danmark med internationale speakers

Inspiration fra udlandet kan sætte folkebiblioteksudvikling i nyt perspektiv. Derfor kan det være en god ide at invitere en international speaker til en workshop eller temadag, når innovationsprojekter vil dele viden og læring med kollegaer fra andre folkebiblioteker.

Kulturstyrelsen har siden 2010 givet landets biblioteker muligheden for at søge tilskud til internationale bibliotekskonferencer – og NU ER DET SIDSTE CHANCE at søge tilskud til bibliotekskonferencer og workshops i Danmark med internationale speakers.

Der kan søges som tilskud til forberedelse af konferencer (løn) og honorar, rejse og ophold for internationale oplægsholdere. Intentionen er, at midlerne skal anvendes til inspiration i de danske folkebiblioteker og støtte nyskabende konferencer og eksperimenterende mødeformer.

Et konferencesekretariat, som varetages i fællesskab af København Biblioteker og Aarhus
Kommunes Biblioteker, administrerer denne opgave. Konferencesekretariatet yder gerne sparring
og rådgivning til ansøgere omkring udvikling af metoder til afvikling af nye typer af konferencer, workshops el.lign.

Initiativet er den del af overbygningsopgaver til folkebibliotekerne.

SIDSTE ANSØGNINGSFRIST: torsdag den 1. august 2013.
Der er ca. 45.000 kr. tilbage i puljen i denne sidste ansøgningsrunde.

Vejledning til ansøgninger, forudsætninger for bevilling af tilskud, ansøgningsblanket og
kontaktoplysninger m.m. kan ses på www.bibliotekskonferencer.dk

www.bibliotekskonferencer.dk er ligeledes en oversigt over de konferencer, som er bevilget
tilskud til internationale temadage og konferencer samt faglige rapporter fra de tidligere
konferencer.

Kontakt til sekretariatet kan ske på kontakt@bibliotekskonferencer.dk eller direkte til afdelingsleder Mads Gaml, København Biblioteker, magaml@kff.kk.dk, Tlf.: mobil 5171 4566 eller
biblioteksudvikler Lotte Duwe Nielsen, Aarhus Kommunes Biblioteker, LDN@aarhus.dk, tlf.: 8940 9248 / mobil 5157 6461.

Venlig hilsen

Mads Gaml og Lotte Duwe Nielsen

Konferencerapport: Det gode liv i landområderne

”Det gode liv i landområderne – udvikling af mobile biblioteker” – evalueringskonference mandag den 28. januar 2013 på Vejle Bibliotek.

Af Bente Kristoffersen og Bent Jørgensen, Brønderslev Bibliotek 17.04.2013

Konferencen var arrangeret af de syv projektbiblioteker: Brønderslev Bibliotek, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Esbjerg Kommunes Biblioteker, Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne, Skive Bibliotek, Vordingborg Bibliotekerne og Aabenraa Bibliotekerne i samarbejde med konsulent Hanne Knudsen, Knudsen Syd.

Invitationer til konferencen blev sendt ud til samtlige danske folkebiblioteker, alle deltagerne i projektets temadag for chauffører afviklet i 2012, Folketingets Kulturudvalg, Folketingets Udvalg for landdistrikter og Øer, Kulturstyrelsen, Kommunernes Landsforening, Filibussens bestyrelse, Perspektiv, Danske Kommuner, Danmarks Biblioteksforening, IVA. Derudover lå invitation og program på Centralbibliotek.dk og på projektets side på Facebook (facebook.com/bogbussen)

I alt 69 personer deltog i konferencen – heraf var der én oplægsholder fra Tyskland og én deltager fra Norge. I kraft af at Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig deltog i projektet var der 5 deltagere herfra.

Konferencens program

Kl. 09.00
Ankomst og morgenkaffe med brød

Kl. 09.30
Velkomst v/ Bibliotekschef Bente Kristoffersen, Brønderslev

Det gode liv i landområderne -udvikling af mobile biblioteker
Evalueringsoplæg v/ konsulent Hanne Marie Knudsen, Knudsen Syd.

Cases fra Brønderslev Bibliotek, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Esbjerg Kommunes Biblioteker, Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne, Skive Bibliotek, Vordingborg Bibliotekerne og Aabenraa Bibliotekerne.

Kl. 11.00
Temadiskussioner – med udgangspunkt i projektets otte fokusområder:

Booking on demand ; Ildsjæle & partnerskaber ; Kompetenceudvikling ; Idéudvikling & innovation ; Udvalgte målgrupper ; Facilitatorrollen ; Det begynder med børnene ; IT læring.

Deltagerne melder sig på dagen til grupperne med mulighed for at cirkulere mellem disse.

Kl. 12.00
Frokost

Hvis vejret tillader det, er der mulighed for at besigtige “de Columbus” fra Holland.
Desværre var det ikke muligt for de hollandske deltagere at komme frem på grund af vejret. Derfor blev Antoinette van Zantens oplæg erstattet af et kort oplæg af udviklingsmedarbejder Louise Eltved Krogsgård, Brønderslev Bibliotek suppleret med demonstrationsfilmen for ”de Columbus”. Antoinette van Zantens skriftlige oplæg blev udleveret til alle deltagerne.

Kl. 13.00
Internationale erfaringer med bogbusvirksomhed (oplæggene foregår på engelsk)
Hollandske erfaringer med undervisningsaktiviteter og private sponsorer
Columbussen er bygget i 2011 og indrettet til skoleelever fra de små skoler i landområderne. Bogbussen har stor erfaring med samarbejde og partnerskaber med private virksom-
heder og natur- og miljøcentre. De involverer blandt andet deres partnere i undervisningsaktiviteter i bussen, og som en del af aftalen bidrager partnerne med økonomiske midler.
Leder af bogbusserne ved Zeeuwse Bibliotheek i Middelburg, Antoinette van Zanten fortæller om partnerskaber og om udviklingen af nye services i bussen.

Kl. 13.30
Tyske erfaringer med borgerinddragelse og bogbusindretning
I 2011 indviede Stadtbibliothek Heilbronn en ny bogbus “ROBI”, der især indvendigt fremtræder innovativ og nyskabende. “ROBI” (ROllende BIbliothek) er produceret i tæt
samarbejde med designere fra “LINIE ZWEI” og på basis af brugerundersøgelser. Bibliotekets leder Monika Ziller fortæller om processen og resultatet.

Kl. 14.00
Nye strømninger i landdistrikterne
Land er ikke bare land og det modsatte af by! I videnøkonomiens æra er landdistrikternes udviklingsmuligheder anderledes og langt større, end de fleste ser for sig. Nogle har set
mulighederne og gør noget, men det kunne blive til meget mere. v/ Seniorrådgiver Hanne W. Tanvig, PhD, Skov & Landskab, Københavns Universitet.
Hanne W. Tanvig anses for at være blandt de førende landdistriktsforskere og har mange års erfaring i samarbejde mellem forskning og praksis. Senest har hun bl.a. beskæftiget sig med afdækning af nye iværksættertyper i landdistrikter, og hvordan man kommer fra små lokale projekter til strategisk udvikling af sit område.

Kl. 14.40
Nytårsdrink og kransekage

Kl. 15.00
“Tømmermænd eller festfyrværkeri?” Paneldebat
Vi stiller skarpt på livsvilkår og udviklingsmuligheder i landområderne.
Formand for Udvalget for Landdistrikter og Øer, Hans Christian Schmidt (MF – V)
Kulturordfører Marlene Borst Hansen (MF – RV)
Chefkonsulent Jonna Holmgaard Larsen, Kulturstyrelsen
Seniorrådgiver Hanne W. Tanvig, Skov & Landskab, Københavns Universitet
HR direktør Else Pedersen, fabrikken Bisca A/S, Vordingborg
Bibliotekschef Bente Kristoffersen, Brønderslev
Ordstyrer journalist Torben Møller
Debat og opsamling.

Kl. 16.00
Tak for i dag og kom godt hjem

Formiddagens temadiskussioner med udgangspunkt i projektets otte fokusområder, hvor deltagerne cirkulerede mellem de otte temastande, der var bemandet med medarbejdere fra de deltagende projektbiblioteker, fungerede perfekt. Formen gjorde det muligt for alle at bidrage med egne erfaringer samt stille spørgsmål og få ny viden med hjem, som kan bidrage til udviklingen af bibliotekerne i landområderne.

Eftermiddagens paneldebat blev indledt med korte oplæg fra paneldeltagerne, som tog udgangspunkt i følgende spørgsmål:

1. Hvad tænker du om det gode liv i landområderne, og hvilke potentialer ser du?
2. Hvordan betyder kulturen og biblioteket noget?
3. Hvem hjælper ildsjælene?
4. Hvilke gode råd har du til os? (Bibliotekerne i de store landkommuner)
Herefter styrede journalist Torben Møller meget entusiastisk og indsigtsfuldt diskussionen mellem paneldeltagerne i forhold til biblioteker og landområderne i fremtidens danske samfund. Der udspandt sig en meget levende debat mellem politikere, forsker, Kulturstyrelsen, projektlederen og HR-konsulenten fra Bisca.

Dagen forløb særdeles godt og deltagerne udtrykte stor tilfredshed med indhold og form. Dog var det en streg i regningen, at ”de Columbus” ikke var til stede – det ville have været et værdifuldt input at se dens spændende indretning.

I forbindelse med afslutningen på projektet er der udgivet to rapporter, der kan ses via følgende links:
http://udviklingspuljeprojekter.bibliotekogmedier.dk/dokument/projekt-det-gode-liv-i-landomraderne-evalueringsrapport

http://udviklingspuljeprojekter.bibliotekogmedier.dk/sites/default/files/documents/kan%20man%20m%C3%A5le%20en%20relation%202013.pdf

(Måske) sidste ansøgningsfrist 2. april 2013

2. april 2013 er (måske) SIDSTE CHANCE for at søge tilskud til bibliotekskonferencer og workshops i Danmark med internationale speakers
Inspiration fra udlandet kan sætte biblioteksudvikling i nyt perspektiv. Derfor kan det være en god ide at invitere en international speaker til en workshop eller temadag, når innovationsprojekter vil dele viden og læring med kollegaer fra andre folkebiblioteker.
Kulturstyrelsen har forlænget muligheden for at søge tilskud til internationale bibliotekskonferencer til og med 2013. Der kan nu for (måske) sidste gang søges som tilskud til forberedelse af konferencer (løn) og honorar, rejse og ophold for internationale oplægsholdere. Intentionen er, at midlerne skal anvendes til inspiration i de danske folkebiblioteker og støtte nyskabende konferencer og eksperimenterende mødeformer.
Et konferencesekretariat, som varetages i fællesskab af København Biblioteker og Aarhus Kommunes Biblioteker, administrerer denne opgave. Konferencesekretariatet yder gerne sparring og rådgivning til ansøgere omkring udvikling af metoder til afvikling af nye typer af konferencer, workshops el.lign.
Initiativet er den del af overbygningsopgaver til folkebibliotekerne.
Sidste ansøgningsfrist: tirsdag den 2. april 2013.
Kun i tilfælde af, at der er midler tilbage i puljen efter denne ansøgningsrunde, vil er næste ansøgningsfrist 1. august 2013.

Vejledning til ansøgninger, forudsætninger for bevilling af tilskud, ansøgningsblanket og kontaktoplysninger m.m. kan ses på www.bibliotekskonferencer.dk
På www.bibliotekskonferencer.dk er ligeledes en oversigt over de konferencer, som er bevilget tilskud til internationale temadage og konferencer samt faglige rapporter fra de tidligere konferencer.
Kontakt til sekretariatet kan ske på kontakt@bibliotekskonferencer.dk eller direkte til projektchef Mads Gaml, København Biblioteker, magaml@kff.kk.dk, Tlf.: mobil 2026 2232 eller biblioteksudvikler Lotte Duwe Nielsen, Aarhus Kommunes Biblioteker, LDN@aarhus.dk,
Tlf.: 8940 9248 / mobil 5157 6461.
Venlig hilsen
Mads Gaml og Lotte Duwe Nielsen, 8. marts 2013


Copyright © 2004–2009. All rights reserved.

RSS Feed. This blog is proudly powered by Wordpress and uses Modern Clix, a theme by Rodrigo Galindez.